• Slide Image
  • Slide Image
  • Slide Image
  • Slide Image
  • Slide Image
  • Slide Image
  • Slide Image
  • Slide Image
Home / Respiratori

KETUA JABATAN

 

Dr Razul Md Nazri Bin Md Kassim

Ketua Jabatan Respiratori (Gred UD54)

 

Jabatan Perubatan Respiratori Hospital Sultanah Bahiyah memainkan peranan penting dalam usaha memartabkan tahap kesihatan respiratori di daerah Kota Setar khususnya dan Negeri Kedah amnya . Dengan adanya dua Pakar Klinikal Respiratori perkhidmatan respiratori ini dapat dapat disediakan dengan lebih  meluas . Jabatan Perubatan Respiratori masih beroperasi di Hospital Sultanah Bahiyah cawangan Lebuhraya Darulaman dan dapat beroperasi dalam persekitaran yang kondusif dan ruang yang luas di mana wad-wad telah dinaiktaraf dan memberi keselesaan kepada pesakit dan kakitangan .  Sistem penyimpanan data pesakit berkomputer telah dilaksanakan di jabatan ini dan dengan adanya peralatan terkini seperti  “ Full Lung Function Test “,   “ Fitness Test “ ,  “ Sleep Study “ dan Bronkoskopi telah menjadikan jabatan ini tempat rujukan utama bagi penyakit berkaitan dengan paru-paru di Malaysia.

 

MISI

Ke arah meningkatkan kesedaran anggota masyarakat berkaitan kesihatan respiratori dari bayi hingga sepanjang hayat secara positif melalui pendidikan kesihatan bagi mencapai kehidupan yang produktif.

 

VISI

Menjana rakyat negeri Kedah Darulaman dari pelbagai etnik dan semua peringkat umur yang sentiasa sihat melalui rawatan sistematik lagi efisen. Aplikasi teknologi perubatan terkini yang mesra pesakit bagi kesejahteraan hidup rakyat negeri Kedah.

 

PIAGAM PELANGGAN

1. Layanan mesra dan penyayang untuk semua pesakit luar dan dalam.

2. Kemudahan pemeriksaan diagnostik dan makmal dalam masa 1 jam.

3. Kaedah rawatan tercanggih, berkesan dan selamat.

4. Kaedah pendidikan kesihatan yang mesra pesakit serta terbukti berkesan untuk meningkatkan tahap kesihatan.

 

OBJEKTIF

Memberi tumpuan kepada semua jenis penyakit yang berkaitan dengan saluran pernafasan manusia.

 

FUNGSI

Sebagai pusat rujukan bagi kawasan utara dalam rawatan penyakit saluran pernafasan. Menyediakan bantuan mendiagnosis penyakit seperti tibi, bronchiol Asma, Sleep Apnoe, cancer paru-paru dan semua yang berkaitan dengan pernafasan.

MULTIMEDIA

foto audio
video interaktif

APLIKASI WEB

fb hospital  fb tabung darah  fkkm  Facebook JKN Kedah  rss  mobile web 

SISTEM ONLINE

direktori Manual Pengguna e-Direktori

e-Aduan Manual Pengguna e-Aduan/ISPAAA